Som medlem i ett av de mest episka forumen, där eliten hålls tyglade endast av sin egen vetskap om att en egensinnig urartning definitivt kommer att rubba jordens omloppsbana, får man naturligtvis äran att svara på frågor från världens alla skrymslen och vrår.
Vissa frågor är flamberade i mustigt cognac medan andra kan låta likt den som följer här nedan. Det är dock viktigt att alla frågor behandlas med samma episism, vilket inte är ett riktigt ord vad jag vet. Men jag ringer Svenska Akademien imorgon och klarar upp den lilla missen.
Nu till frågan:
Kära Mästare av gedigen vetenskap och flärd.
Vi har lite bilder som vi skall lägga upp på Internettet, men de har fel storlek och som jag sa innan, så är jag ju inte IT-mongol. Hur ändrar jag formatet på dem?
- Det är lugnt, grabbar. Jag har bollen. Luta er tillbaka i era recliners igen och tänd piporna. Jag är snart tillbaka.
Mitt svar på den unge mannens fråga:
Inte skall du vara ledsen för att du är IT-mongolid! Det är fullt normalt och det händer även att ni träffas i ring och runkar bulle. Vilket tydligen, enligt RFSU, också är fullt normalt. Hmm…
Det här kan vara lite klurigt i början så jag skall försöka att ta dig igenom snårskogen innan ångesten kommer krypande likt zombietomtarna som jag träffade på förra fiskecampingen när jag åt den där stuvade svampsåsen som smakade lite mysko.
Jag vill inleda med att gå igenom begreppet bredd och höjd. Detta är något som en bild vanligtvis har.
När du har hittat antingen det ena eller det andra värdet så söker du upp det värde som du först inte hittade. Och här, min vän, kommer den första kluriga biten...
Du skall nämligen inte enbart hålla reda på de värden du hittade utan samtidigt bibehålla kopplingen till vilket värde som således är bredd respektive höjd, i ditt lilla sleminfesterade tankekrypin.
Kommer du ihåg vilket du hittade först? Börja annars om igen.
Det är enklare att hitta denna gången eftersom du förhoppningsvis kommer ihåg var du hittade värdena. Det var ju inte så länge sedan du letade efter dem, menar jag. Annars tar du även om det från början. Det är lugnt. Jag har tid att vänta.
Det går också bra att ha penna och papper till hands att notera värdena på när du hittar dem, men samma som tidigare gäller. Glöm inte att specificera vilket värde som är knutet till respektive fysikaliska storhet.
Ja, så har du då ett gäng siffror på ett papper.
Vanligtvis mäts bildstorlekar på en datormaskin i något vi i folkmun kallar för pixlar.
En pixel är i dagsläget representerat av EN kvadrat. Under tidigare år kan denna ha representerats av en rektangel, men vi väljer att koncentrera oss på nuet och går vidare.
Så, om dina värden exempelvis råkar vara 100 i bredd och 50 i höjd, betyder detta vanligtvis att storleken på din bild är 100 kvadrater bred och 50 kvadrater hög.
För att få ett hum om hur stor en av dessa kvadrater är, så skall det tilläggas att en pixel även kan kallas för en bildpunkt vilket mer ger intrycket av att den är jävligt liten. Ja, till och med mindre än sådana där rutor i kollegieblocket som man spelade luffarschack i på mattetimmen. Eller också ritade du upp sprites till 64:an där de ovan nämnda rektanglarna hade sin storhetstid. Nuet var det, ja.
Jag vill i detta skede passa på att flagga för att din datormaskin kan röra sig med programvaror som, oavsett om de är lagligt inhandlade eller snällt lånade, kan få för sig att presentera din bilds format, dvs. bredd och höjd, i något annat än pixlar.
Du bör vid ett sådant inträffande även passa på att notera denna parameter innan vi går vidare till de mer avancerade momenten.
Exempel på andra mått kan vara centimeter, picas, inches eller, Gud förbjude, röven blöder.
Nu börjar det moment som kan kännas trevande i början men oroa sig föga. Du kommer snart att behärska detta moment till fullo.
Nu måste du ta reda på ytterligare en sak. Nämligen vilka program, även titulerade mjukvaror, där finnes tillgängliga på din datormaskin?
Men innan du börjar leta och skriva upp alla program som till exempel Minröj, Miniräknaren, Harpan och Sexy Porn Whores go Wild, skulle jag vilja att vi i detta läge koncentrerar oss på att hitta programvaror, eller mjukvaror (softwares på utrikiska), som är inriktade på att hjälpa dig att utföra åtgärder av grafisk börd.
Vi skall nämligen utföra något jag själv väljer att kalla för bildmanipulation, eller BM.
Detta betyder bildmanipulation... BM alltså... häng med nu för helvete!
Att manipulera, alternera eller ändra på en bild innebär i korta drag att din datormaskin får jobba lite.
Den mer djupgående varianten kräver att man först analyserar orden manipulera, alternera och ändra.
Vad betyder dessa i bildsammanhang?
Att ändra en bild kan ju betyda så mycket mer än att storleksförändra den, eller skala ner/upp den som proffsen, de som vardagligen arbetar i vad vi valt att döpa till reklambranschen, brukar säga.
Tänk på det. Bolla runt med det i huvudet ett tag. Men skit sedan i det för det var väl, för fan, storleken som du ville fixa till? Rätt eller fel?
Nu tycker jag att vi letar färdigt på din hårddisk, datormaskinens skrotum, efter program som man kan utföra grafiska åtgärder med. Jag rekommenderar att du letar upp något av de följande. Gärna i nedan favoriserande ordningsföljd för bästa resultat.
Photoshop
Photoshop Elements
Paintshop Pro
Fireworks
Painter
Paint
Den sistnämnda programsnutten finns med stor sannolikhet installerad som standard om du, eller någon annan, Dell kanske, har valt det operativsystem, eller OS, som vi kallar för Windows. Det spelar inte så stor roll om det är Windows 3.11 eller Windows Archfotze, för du kan feträkna med att det sugigaste jävla grafikprogramshelvete som någonsin skapats av dvärglika lapdogs till Bill Gates ligger asinpräntat som det värsta virus du kan tänka dig någonstans i din datormaskins pung.
Sådana är de. Microsoft. De som programmerat, eller kodat, ditt operativsystem, eller OS.
- Hittat det nu då? Jävla tid du tar på dig! OK...
Öppna nu det program som du hittat. Det betyder vanligtvis att man, från operativsystemets programmeny klickar EN gång på det program man avser sig använda.
Vissa är väldigt röriga personer, precis som du kan jag tänka, så du har förståss varenda ikon-jävel kända sedan skapelsen, utspridda likt svinkoppor över hela datorskärmen som även kan kallas för skrivbordet.
- OK, nu tar vi det lugnt… Jag vet… Jag sa skrivbordet... Titta nu upp på bildskärmen igen... datorskärmen... Såja!
Ikon-jävlar, ja. De måste du klicka TVÅ gånger på för att utföra samma önskvärda åtgärd som om du hade varit i operativsystemets programmeny och klickat EN gång.
- Jobbigt? Ja, det är inte jag som lagt alla ikonerna där, så skyll inte på mig!
Nästa trick är att öppna den, eller de, bild, eller bilder som du vill skala ner, manipulera, alternera eller ändra på. Detta görs vanligtvis från den nyuppstartade programvarans arkivmeny, eller file menu. Om du lånat programmet av en engelskman, eller kvinna.
Där väljer du att klicka EN gång på ordet öppna/open och sedan letar du i pungen efter den plats, fack eller mapp som du valt att stoppa dina bilder i.
Vanligtvis har folk ingen fantasi och bilderna hamnar i något som kallas för "Mina dokument" och förhoppningsvis har Bill redan skapat en mapp där som heter "Mina bilder".
De som är helt jävla dumma i huvudet lägger dem på skrivbordet. Ledsen, bildskärmen...
-
Fokus!
...bland alla andra ikoner i en enda förjämrad ångeströra så att man fan inte kan se om det finns en bakgrundsbild eller enfärgat...
- Skit samma. Jag tappade tråden igen. Nya tag! Eller gamla… FAN! Trådjävel!
När du så hittat dina undanstoppade, eller sparade, bilder har du två val. Du kan antingen markera eller aktivera.
Om du väljer att markera så har du två möjligheter. Vill du markera en bild eller flera?
Väljer du en bild så klickar du EN gång på den bilden som du vill öppna och sedan letar du upp en knapp som den står öppna, eller open, på och klickar på denna knapp EN gång.
Väljer du att markera flera bilder har du tre val. Skall du öppna bilder som ligger i följd så väljer du att, som när du skall öppna en bild, markera den första bilden i följden som du vill öppna. Det går även bra att markera den sista bilden och göra allt helt sonika bakvänt om du nu är sån, varpå jag inte ens vill prata med dig.
Om du som sunda människor valt att markera den översta bilden i följden, placerar du nu din muspekare, den lilla pilen som du kör fram och tillbaka med på skärmen. Om du har armar, fötter eller tunga det vill säga.
Håll nu nere en knapp som heter SHIFT och klicka EN gång på den bild som du valt skall vara den sista i följden. Alla bilderna mellan ditt första och ditt andra musklick kommer nu att markeras.
Leta nu upp knappen öppna, eller open, och klicka på den EN gång.
Nu kan två saker hända. Antingen öppnas alla bilderna som du markerat eller så har du valt skitprogrammet Paint som bara kan ha en bild igång samtidigt och förmodligen kommer din datormaskin att utföra ett par förbjudna åtgärder, bjuda på något vi i datorbranschen kallar för Blåskärm, eller "Blue Screen of Death", och sedan starta om.
"Blue balls" är en helt annan sak. Där välkomnas gärna en omedelbar omstart av skrotum. I det här fallet tänker jag inte på hårddisken. I detta fallet krävs ett så kallat rebooty call.
Men, visst är du glad att du valt och skriva ner dina värden på bilden på ett papper, så att du slipper börja om från ruta ett, eller hur?
Du kan även välja att markera bilder som du vill öppna som ej, icke eller inte, ligger i följd. Detta utförs med att hålla en annan knapp intryckt som finnes på din tastatur, keyboard, knappsats eller, Astrid Lindgren förbjude, navel.
Denna kallas för CTRL och är en förkortning av Control, eller kontroll.
Detta är egentligen helt missvisande eftersom du inte får mer kontroll om du håller knappen intryckt.
Vi brukar skoja om den på fikan och snacka skit om den på firmafesten.
Han har en tvilling som är lagd på andra hållet. Äsch, vi tar det sen.
Så är det bara att klicka EN gång på de bilder man vill markera och hitta knappen som det står öppna, eller open, på och klicka där EN gång. Enkelt va!?
Om du däremot föredrar att aktivera istället för att markera måste du klicka TVÅ gånger på en bild. Fördelen med denna metod är att du slipper leta efter öppnaknappen, eller open button, för bilden som du valt att aktivera öppnas ändå.
Att öppna fler bilder på detta sätt måste göras jävligt snabbt helt enkelt.
Lucky Luke lär ha lyckats. Dock ej hans skugga.
Då har vi förhoppningsvis...
- VAKNA!!!
...förhoppningsvis en eller flera bilder på din datormaskins visningsyta. Ett bättre ord för dig som hela tiden flackar med blicken när man säger skrivbord.
- Förlåt igen! Här uppe! Såja...
Fan du, jag måste dra. Vi får ta det någon annan gång. Fint! Hej!
Dhoktor Nårthånn. |